Икономическата световна рецесия вече е тук и дава своето отражение. Около това мнение се обединиха тази сутрин финансовите експерти Румен Гълъбинов и Емил Хърсев, които гостуваха в студиото на бТВ.

Те коментираха последните актуални новини във финансовия свят, който изживява шокови моменти в продължение на цяла седмица. Основната причина - разпространението на коронавирус из целия свят. Само вчера вечерта основните индекси "Дау Джоунс" и S&P 500 изгубиха по 10 процента от свойността си и достигнаха резултати, невиждани от 1987 г.

"Кризата вече тръгна. Този процес е в действие от януари - едно усилващо се забавяне на глобалната икономика заради осезаемото забавяне на световния производител - Китай. Сега нещата се обърнаха - Китай се възстановява, но наблюдаваме вторичната реакция на финансовите пазари", обясни Емил Хърсев. 

Разбира се, сривът се дължи както на политически решения, на които пазарът не реагира добре, така и на реални последствия от паническото спиране на цели сектори от икономиката. Най-засегнати продължават да бъдат туризмът, секторът с пътуванията и производствата. 

"Вчера ние задминахме спада, който се получи при икономическата криза от 2008 г. Борсови индекси, инструменти и дори златото са надолу. Кризата може да е по-тежка от тази през 2008 г."

Двамата гости се съгласиха, че много прогнози от днес за бъдещето не могат да се направят. Пазарите се влияят от много фактори, някои от които са чисто психологически и могат да се очакват всякакви изходи.

Румен Гълъбинов, който е част от стратегическия съвет на президента Румен Радев, похвали правителството за действията му, като обясни, че мерките са правилни, логични и навременни.

Какво се случи вчера? 

Вчера американските борси преживяха най-тежкия си ден за последните 40 години. S&P 500 затвори с около 9,5 процента, което е най-големият дневен спад от срива на фондовата борса през 1987 г., който стана известен като паметния Черен понеделник (19 октомври 1987 г.). 

Най-влиятелният индекс "Дау Джонс" също отбеляза рекорден спад, приближаващ го до Черния понеделник. 

Какво обаче значи това? Тези борсови индекси са създадени, за да отразяват стойността на акциите и капитализацията на определен брой компании в определен сектор. Така създаденият от един от редакторите на Wall street Journal "Дау Джонс" е индекс за следене на състоянието на промошлените предприятия на американския фондов пазар. Той е най-старият и обхваща цените на 30 американски компании. Счита се за най-добрия индикатор за състоянието на американската икономика.

S&P 500 пък отразява движенията при 500-те най-големи по пазарна капитализация американски компании и се счита за втория най-използван индекс за оценка на състоянието на фондовия пазар. 

Имайки предвид, че повечето инвестотори използват индексите за предсказване на кризите, то тези спадове е твъде вероятно да се сринат допълнително. Очакват се все пак някакви действия от страна на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, който на практика допринесе за кризата. Вчера той обяви, че затваря американските граници за пътуващи от Европа хора, с което хвърли брокерите в тотален шок. Те очакваха някакви фискални стимули, а не още една мярка, която ще затвърди кризата. 

Малко положителни новини могат да се намерят в обещанието на Федералния резерв да предложи на банките заеми на стойност най-малко 1,5 трилиона долара, за да помогне на пазарите. В Европа пък Европейската централна банка обяви вчера широк пакет от фискални стимули като изкупуване на повече държавни облигации, евтини пари за банките и повече и по-леки кредити за малкия и средния бизнес. 

Към това обаче сериозно разхлабване на капиталовите правила за банките, което може да върне кошмарните спомени от 2008 г. 

Всичко това се случва на фона на безпрецедентния от 30 години спад на цените на петрола в дневната търговия. Вчера той понесе нов удар и към момента се опитва да се стабилизира на около 33-34% за барел.